Omgevingswet beleid Arnhem in GIS
Door beleid letterlijk op de kaart te zetten, wordt de samenhang tussen beleidsterreinen zichtbaar
Klant
Gemeente Arnhem
.
Klantvraag
Bestaande beleidsdocumenten vertalen naar GIS
.
Gebruikte tools
ArcMap
Python script
.
Categorieën
GIS, planologie, Omgevingswet
De uitdaging
Vooruitlopend op de komst van de Omgevingswet, wilde Gemeente Arnhem al haar bestaand beleid van de fysieke leefomgeving letterlijk op de kaart zetten. In de eerste plaats om goed voorbereid te zijn op het omgevingsplan. Maar ook om binnen de eigen organisatie optimaal gebruik te maken van de voordelen die kaartgericht werken biedt.
Aan DANIEL ROELS ONTWERP de vraag om het analoge beleid van de fysieke leefomgeving (130+ pdf-rapporten) te vertalen naar digitale werkingsgebieden in GIS. Het gaat daarbij zowel om de inhoudelijke (planologische) beoordeling of een beleidsnota geschikt is om op kaart te worden gezet, als om het feitelijk digitaliseren van de werkingsgebieden en de bijbehorende database in GIS. En omdat de werkingsgebieden zowel intern als extern gebruikt moeten kunnen worden in een kaartviewer, is een gebruiksvriendelijke structuur van de database daarbij ook belangrijk.
.
Geleverd
Digitale werkingsgebieden in GIS voor alle beleidsdocumenten van de fysieke leefomgeving. Hierdoor kan het beleid centraal worden beheerd en intern worden ontsloten vanuit een kaartviewer. Beleid wordt daardoor niet alleen sneller vindbaar, maar ook kunnen overlap en grensconflicten tussen beleidsterreinen inzichtelijk worden gemaakt. Dit stelt de gemeente in staat om al het beleid in samenhang te bekijken en aanpassingen door te voeren waar dat nodig is. Nadat de gemeente de juridische regels aan de werkingsgebieden heeft gekoppeld, worden deze werkingsgebieden ondergebracht in het nieuwe omgevingsplan.