Logo DANIEL ROELS ONTWERP

DANIEL ROELS ONTWERP

3D-kaart Netbeheer Nederland

Een 3D-kaart maakt de geografische spreiding en concentratie van datacenters direct zichtbaar

Klant
EnterEnter communicatie
.
Klantvraag

3D-kaart van datacenters
.
Gebruikte tools

ArcGIS Pro
.
Categorieën

GIS, cartografie

De uitdaging
Communicatiebureau EnterEnter was op zoek naar een illustratie voor de infografiek-rubriek ‘Ontleed’ in het relatiemagazine NetNL, van branchevereniging Netbeheer Nederland. Aan DANIEL ROELS ONTWERP de vraag om hiervoor een aansprekende kaart te ontwerpen, die in één oogopslag laat zien waar de grootste concentraties zitten en wat de ruimtelijke spreiding over het land is.

.
Geleverd
Omdat de kaart de hoofdillustratie van het tijdschrift moest vormen, heb ik voor een 3D-stijl gekozen die opvalt en bovendien direct de geografische spreiding en concentratie van de datacenters toont.

Kaart van Nederland met in 3D het aantal datacenters per gemeente

Resultaat

Om recht te doen aan de infografiek-rubriek, heb ik gekozen voor een kaart die direct opvalt en veel inzicht geeft, zonder dat je alle details hoeft te weten. Het voornaamste doel van de kaart was namelijk om de geografische spreiding en concentratie van de datacenters te illustreren; het precieze aantal datacenters was minder van belang. 

Daarom heb ik gekozen voor een 3D-visualisatie met behulp van een GIS-bewerking. De datacenters waren als een adressenlijst in Excel beschikbaar. Door per gemeente het aantal datacenters op te tellen, en de hoogte van de gemeente hierop te baseren in een 3D-weergave, ontstaat direct een beeld waar de uitschieters zitten.

De kaart is verschenen in het gedrukte exemplaar van NetNL, magazine van Netbeheer Nederland, nr. 30 | voorjaar 2020.